Zarejestruj się!
Wirtualne Mapy - społeczność turystów. Dołącz do nas aby czytać całość artykułów i komentować!
Ostatnio wyświetlane przez
  • Wiktor Stopa
  • Elżbieta Głąb
  • Dariusz Dzirba
  • Andrzej Dzirba

Prawdziwa Panna Cotta

Na ten włoski deser znajdziemy niejeden przepis, jednak ten uważam za sprawdzony. Panna Cotta jest idealną słodką przekąską w upalne dni, gdyż podaje się ją w formie schłodzonej. Oto przepis:


tego potrzebujemy:


3 łyżeczki żelatyny w proszku
 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 250 ml śmietanki kremówki (dobrej jakości, płynnej, z kartonika, UHT, 30% lub 36%)
 250 ml pełnego mleka
 80 g cukru
 1 łyżka rumu (niekoniecznie)
1 łyżka białego wina (niekoniecznie)


+świeże maliny, starta czekolada, czy jakiś sos do lodów


a tak się do tego zabieramy:


Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlewamy śmietankę kremową i mleko, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.  Dodać rum (ten rum nie jest taki niezbędny, ale pasuje) i wino, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.  Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Słyszałam, że niektórzy lubią Panna Cottę z syropem klonowym, tak więc w doborze dodatków ogranicza nas jedynie własna fantazja. Smile


 

   lubi to.
Zerknij na obrazek ...
Reload Image
... i wpisz cyferki, które widzisz w pole powyżej