Zarejestruj się!
Wirtualne Mapy - społeczność turystów. Dołącz do nas aby czytać całość artykułów i komentować!
Ostatnio wyświetlane przez
  • Iga Ruselka
  • Ireneusz Gębski
  • Bartek Niedźwiedzki
  • Wiktor Stopa
  • maria Dzirba

Potrawy regionalne

W mojej rodzinie na słowo "kugiel" ślinianki wzmagają swoją aktywność. Pamiętam z lat dziecinnych kugiel pieczony w piecu chlebowym na dużych blachach. Chrupiąca skórka to rozkosz dla podniebienia. W zależności od okoliczności w jakich był kugiel robiony, był na biedno lub na bogato. Kugiel je się na ciepło a jak zostanie , to następnego dnia jest krojony w paski i podgrzewany na patelni. Kugiel to rarytas z regionu świętokrzyskiego. Trochę pracochłonny  ale prosty w wykonaniu. W mojej rodzinie wszystkie potrawy i wypieki robi się na "oko", zaś moje dzieci określają, że mama gotuje wszystko "na winie", czyli co się jej w kuchni pod rękę nawinie to do gara. Postaram się podać sensowne proporcje składników kugla.
SKŁADNIKI:
ziemniaki ok. 2 kg
mięso (może być: karkówka, łopatka, boczek wędzony) ok. 1/2 kg - wersja na bogato
słonina z odrobiną boczku wędzonego - wersja na biedno
cebula 1 szt.
jajka 2 szt.
mąka 2-3 łyżki
sól, pieprz, cząber, majeranek
tłuszcz do wysmarowania formy

WYKONANIE:
Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć wodę i odstawić ją, jak się ustoi na dnie skrobia to wodę wylać a skrobię dodać do ziemniaków. Cebulę zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić w kostkę. Mięso pokroić na kawałki i podsmażyć.(w wersji na biedno wysmażyć słoninę i boczek, ilość wg uznania i tłuszcz ze skwarkami dodać do masy ziemniaczanej).  Wymieszać wszystkie składniki i doprawić je do smaku. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w temperaturze 200 - 250 stopni. Jeżeli pieczemy w dużej formie to 2-2,5 godz. a jeżeli w keksówkach to ok. 1 godz. Skórka musi być przypieczona a brzegi odstawać od formy.

UWAGA:  nie należy mylić z tradycyjnym żydowskim daniem jakim jest kugel czyli babka ziemniaczana. Poniekąd obie te potrawy kugiel i kugel mają coś ze sobą wspólnego.

Chętnie poznałabym tradycyjne potrawy z innych regionów naszego kraju i przepisy na nie. Może zaczniemy dzielić się tym co nam smakuje i z czego jesteśmy dumni. 

Tematy: kugiel
Bartek Niedźwiedzki
A miałem się odchudzać. A tu rizotto, kugiel... Nie ma wyjścia - trzeba wdrażać
  • 14/04/2013
  • ·
  • Lubię
  • ·
Iga Ruselka
jestem jak najbardziej za poznaniem nowych przepisów i zamieszczaniem ich tutaj - chociaż przyznam, że o tradycyjnych przysmakach kujawsko-pomorskiego nie wiem za dużo
  • 16/04/2013
  • ·
  • Lubię
  • ·
Ireneusz Gębski
Wychowałem się co prawda na terenie Świętokrzyskiego, ale akurat tej potrawy nie pamiętam. Za to babkę ziemniaczaną serwuje mi od czasu do czasu moja żona, która wychowała się w Pomorskim
  • 16/04/2013
  • ·
  • Lubię
  • ·
Zerknij na obrazek ...
Reload Image
... i wpisz cyferki, które widzisz w pole powyżej