Zarejestruj się!
Wirtualne Mapy - społeczność turystów. Dołącz do nas aby czytać całość artykułów i komentować!
Ostatnio wyświetlane przez
  • Stefan Cebula
  • Bartek Niedźwiedzki
  • Wiktor Stopa
  • Elżbieta Głąb
  • Andrzej Dzirba

Risotto, dla poszukiwaczy smaku

Mówią, że ta włoska potrawa zaadaptowana przez wiele kuchni europejskich została "sprowadzona" na nasz kontynent przez Marco Polo, prosto z Chin. Dzisiaj podziele się oryginalnym przepisem na to pyszne obiadowe danie:

Do przyrządzenia klasycznego risotto potrzebny jest włoski ryż z okrągłymi ziarnami. W naszych delikatesach dostępny jest ryż Arborio. Dobry będzie ryż Vialone Nano i Carnaroli lub Originario. Ryż długoziarnisty się nie nadaje, bo się nie sklei. Nie należy używać ryżu preboiled (o skróconym czasie gotowania) ani ryżu w torebkach, bo nie wchłoną sosu i nie zlepią się.

Gotowanie prawie każdego risotto zaczynamy od pokrojenia małej cebulki i ewentualnie przypraw. Smażymy ją na małym ogniu na oliwie z oliwek aż lekko zbrązowieje i wyjmujemy z tłuszczu, odkładamy na talerzyk. Następnie wsypujemy ryż na patelnię i mieszając drewnianą łyżką smażymy około 10 minut aż się zeszkli. Później wrzucamy z powrotem cebulkę z przyprawami i zalewamy 1/3 szklanki białego lub czerwonego wina, który należy uprzednio podgrzać. Jeśli wlejemy zimne wino – ryż się zahartuje i risotto się nie uda. Mieszamy na wolnym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia. W drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu i dosłownie lekko „pykał”. Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy aż do wchłonięcia – nie należy przypalić ryżu. Następnie dolewamy kolejną łyżkę wazową bulionu. Na koniec dokładamy łyżeczkę masła i tarty ser, mieszamy, gasimy płomień i czekamy trzy minuty aż składniki dobrze się skleją.  (może to kogoś smieszyć, ale słabo sklejone risotto po prostu nie wyjdzie)

Można na koniec dodać ¼ szklanki gęstej śmietany, aby risotto było bardziej kremowe – nazywa się je wtedy mantecato.

Bartek Niedźwiedzki
Nigdy żadna potrawa nie udała mi się za pierwszym razem. Ale spróbuję skorzystać z przepisu. Fajnie że piszesz co i po co się robi - trick z winem jest ciekawy. A jakby mi przypadkiem coś wyszło to napiszę...
  • 14/04/2013
  • ·
  • Lubię
  • ·
Zerknij na obrazek ...
Reload Image
... i wpisz cyferki, które widzisz w pole powyżej