Zarejestruj się!
Wirtualne Mapy - społeczność turystów. Dołącz do nas aby czytać całość artykułów i komentować!
Ostatnio wyświetlane przez
  • Bartek Niedźwiedzki
  • maria Dzirba
  • Elżbieta Głąb
  • Stefan Cebula

Smacznie i zdrowo

Jeśli ktoś wybiera się do Chrowacji na urlop czy wakacje z rodziną, jest prawdziwym szczęściarzem. Ze względu na wspaniały klimat panujący w Dalmacji, zabytki w okresu Cesarstwa Rzymskiego, piękne morze i w zasadzie pewną pogodę, ale również - rewelacyjną chorwacką kuchnię.

Wiele razy miałam przyjemność brania udziału w degustacji przysmaków tej kuchni i z pełną odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że jest bardzo pomysłowa.

Możemy spróbować potraw charakterystycznych dla różnych regionów. Przysmakami Istrii i Kwarneru są sery i zimne dania. Posiłek ­zazwyczaj zaczyna się od tacy z pršutem (wędzona wędlina), serem i oliwkami. Przede wszystkim jednak podawane są dania z ryb, homarów, krewetek i małży (najlepiej z Limskiego kanału), np. zupy rybne, gulasz rybny, ryż z owocami morza (rižot). Popularna jest również maništra („manestra” lub „menestra” ) powstała na wzór włoskiego minestrone oraz potrawy z ­makaronem i mięsem z dodaniem uprawianych tu trufli.

W regionie śródlądowym (obszar Gorskiego Kotaru i Liki) jedzenie przyrządza się zazwyczaj na otwartym ogniu. Spożywa się tam jagnięcinę, baraninę, wieprzowinę i ­dziczyznę oraz palentę (lub pura) – gotowaną miazgę kukurydzianą, ziemniaki, kiszoną kapustę, groch, kozie i krowie mleko oraz wyśmienite sery (np. ser basa i sery wędzone). Region ten bogaty jest też w grzyby. Kuchnia Varaždinu i Zagrzeba oferuje bardzo dobry kotlet cielęcy z serem oraz pieczenie, gulasze i makarony.

W Međimurju obowiązkowo należy skosztować indyka ze słoniną lub kiszkę oraz przystawek z zapieczonego grochu i ziemniaków, suszonego lub wędzonego sera krowiego czy strudla. Banovina stała się znana dzięki wędlinie salama (Gavrilović salama) oraz innym kiełbaskom.


Jedyną wadą jest to, że Chorwaci niespecjalnie przykładają uwagę do kaloryczności swoich dań..

Bartek Niedźwiedzki
A tu o kuchni bośniackiej (na ostatniej stronie jest przepis): http://wirtualnemapy.pl/artykuly/36/bo%C5%9Bnia-od...
  • 14/04/2013
  • ·
  • Lubię
  • ·
Zerknij na obrazek ...
Reload Image
... i wpisz cyferki, które widzisz w pole powyżej