Zarejestruj się!
Wirtualne Mapy - społeczność turystów. Dołącz do nas aby czytać całość artykułów i komentować!
Elżbieta Głąb
Autor
Kategorie
Atrakcje turystyczne / Dla lubiących zwiedzać /
Mapy
Powiększ mapę

Biłgorajskie smaki Roztocza

Biłgorajskie smaki Roztocza

W Biłgoraju możemy poczuć smak i zapach sielskiego Roztocza. Jest to mieszanina wpływów polskiej chłopskiej i szlacheckiej kuchni oraz ukraińskiej i żydowskiej kuchni i jednocześnie jedna z najzdrowszych kuchni, gdyż wykorzystuje świeże, sezonowe produkty.

Biłgoraj to miasto na Równinie Biłgorajskiej, nad rzekami Białą i Czarną Ładą. Miasto zostało założone przez Adama Gorajskiego w XVI wieku. Akt lokacyjny nadający Biłgorajowi prawa miejskie został podpisany przez króla Stefana Batorego we Lwowie w 1578 roku. Miasto usytuowane zostało na wzniesieniu Biały Goraj i stąd jego nazwa.


Już w XVII wieku Biłgoraj słynął z  wyrobów sitarskich, włosiankarskich – wytwarzania siatek z włosia końskiego, łubiarskiego – wycinania drewnianych łubów na ramy dla sit. W 1783 roku Ignacy Krasicki tak pisał o mieście: „zaszczyt jego wieloraki, sławne sita  i przetaki”.


Charakterystyczne dla Biłgoraja i jego okolic były domy typu biłgorajskiego, drewniane kryte gontem lub słomą, o konstrukcji zrębowej, budowane na obłap lub w rybi ogon. Do dziś w mieście można spotkać takie budynki.

Tematy: Roztocze, Biłgoraj

Galerie

SAM_2446
SAM_2445
SAM_2444
SAM_2442
SAM_2441
SAM_2440
SAM_2439
SAM_2438
SAM_2434
SAM_2433
SAM_2431
SAM_2430
SAM_2429
SAM_2428
SAM_2427
SAM_2426
SAM_2424
SAM_2423
SAM_2421
SAM_2419
SAM_2447
SAM_2416
SAM_2415
SAM_2414
SAM_2412
SAM_2410
SAM_2409
SAM_2408
SAM_2407
SAM_2405
SAM_2404
SAM_2402
SAM_2401
SAM_2400
SAM_2399
SAM_2398
SAM_2397
SAM_2396
SAM_2395
SAM_2394
SAM_2393
SAM_2392
SAM_2391
SAM_2390
SAM_2389
SAM_2388
SAM_2417
SAM_2386
SAM_2385
SAM_2384
SAM_2383
SAM_2382
SAM_2381
SAM_2380
SAM_2379
SAM_2378
SAM_2377
SAM_2376
SAM_2375
SAM_2374
SAM_2371
SAM_2370
SAM_2369
SAM_2368
SAM_2367
SAM_2366
SAM_2365
SAM_2364
SAM_2363
SAM_2362
SAM_2360
SAM_2359
SAM_2358
SAM_2387
SAM_2357
SAM_2356
SAM_2355
SAM_2354
SAM_2353
SAM_2352
SAM_2351
SAM_2350
SAM_2349
SAM_2348
SAM_2347
SAM_2346
SAM_2345
SAM_2344
SAM_2343
SAM_2342
SAM_2341
SAM_2340
SAM_2339
SAM_2338
SAM_2336
SAM_2334
SAM_2333
SAM_2331
SAM_2329
SAM_2328
SAM_2326
SAM_2325
SAM_2324
SAM_2323
SAM_2322
SAM_2321
SAM_2320
SAM_2319
SAM_2318
SAM_2317
SAM_2316
SAM_2315
SAM_2314
SAM_2313
SAM_2312
SAM_2311
SAM_2310
SAM_2309
SAM_2308
SAM_2307
SAM_2306
SAM_2305
SAM_2304
SAM_2303
SAM_2302
SAM_2301
SAM_2300
SAM_2299
SAM_2298
SAM_2327
SAM_2296
SAM_2295
SAM_2294
SAM_2293
SAM_2292
SAM_2291
SAM_2290
SAM_2289
SAM_2288
SAM_2287
SAM_2286
SAM_2285
SAM_2284
SAM_2283
SAM_2282
SAM_2281
SAM_2280
SAM_2279
SAM_2278
SAM_2277
SAM_2276
SAM_2275
SAM_2274
SAM_2273
SAM_2272
SAM_2271
SAM_2270
SAM_2269
SAM_2268
SAM_2297
SAM_2332
Elżbieta Głąb
W sobotę upiekłam piroga biłgorajskiego, smaczniutki.
  • 1/12/2014
  • ·
  • Lubię
  • ·
1362
Czy można prosić o przepis ?
  • 3/12/2014
  • ·
  • Lubię
  • ·
Elżbieta Głąb
Ja składniki dodaję na "oko" ale zasadniczy przepis jest następujący:
1 kg ziemniaków
500 g kaszy gryczanej
450 g sera białego
5 jaj
250 ml śmietany 18%
2 łyżki masła
sól, pieprz, mięta, majeranek (przyprawy wg uznania)
Ziemniaki ugotować, przy odcedzaniu zostawić odrobinę wody, następnie wsypać kaszę grycz...
  • 4/12/2014
  • ·
  • Lubię
  • ·
Zerknij na obrazek ...
Reload Image
... i wpisz cyferki, które widzisz w pole powyżej