Zarejestruj się!
Wirtualne Mapy - społeczność turystów. Dołącz do nas aby czytać całość artykułów i komentować!
Bartek Niedźwiedzki
Autor
Kategorie
Zakupy / Kulinaria / Dla lubiących zwiedzać /
Mapy
Powiększ mapę

Szwedzki przysmak dla koneserów

Szwedzki przysmak dla koneserów

Kiszony śledź na chlebie, przykryty ziemniakiem i cebulą. Do tego szklanka mleka lub kieliszek wódki. To najkrótszy przepis na spożycie surströmming.

Prawdopodobnie niewiele krajów (zwłaszcza europejskich) może poszczycić się tak oryginalną potrawą. Jej konsumpcja na zawsze pozostaje w pamięci, a przy odrobinie nieostrożności może także pozostać na ubraniu lub podłodze mieszkania na bardzo długi okres.


Co to jest?


Surströmming to sfermentowany (czy jak kto woli: kiszony lub marynowany – choć to ostatnie określenie chyba nie jest adekwatne) śledź. Jest to specjalny gatunek tej ryby, mierzący ok. 17 cm, łowiony tuż przed tarłem.


Dla zrozumienia czym jest surströmming i jak powstał należy sięgnąć do historii. A ta jak zwykle nie jest jednoznaczna. Początki tej potrawy sięgają zapewne średniowiecza i wiążą się z niedostatkami soli w szwedzkich spiżarniach. Jak wiadomo, w dawnych czasach sól była rarytasem, a na handlu nią zbijały fortuny rodziny kupieckie.

Galerie

Surströmming-Neuerkirch02
945865407_b92895591b_o
Surströmming-Neuerkirch05
  i   lubią to.
Iga Ruselka
chyba nie odważyłabym się spróbować tego przysmaku.. Mimo wszystko
  • 2/07/2013
  • ·
  • Lubię
  • ·
Bartek Niedźwiedzki
Recepta na spróbowanie jest prosta: wódka przed i po spróbowaniu. Ta przed jest ważniejsza. Poza tym dobrze jak kanapki robi kto inny a kto inny je. Wtedy jedzący unikają ceremonii otwarcia puszki i pierwszej fali uderzeniowej
  • 2/07/2013
  • ·
  • Lubię
  • ·
Elżbieta Głąb
Pamiętam z dzieciństwa smród zepsutych śledzi solonych ale aromat tych kiszonych jest zapewne znacznie mocniejszy. Uwielbiam śledzie i jadałam różnie przyrządzane, nawet w czekoladzie ale tak aromatycznego przysmaku nie dałabym rady spróbować. Kieliszek wódki przed też by nie pomógł.
  • 2/07/2013
  • ·
  • Lubię
  • ·
Bartek Niedźwiedzki
Tak naprawde to tego wrzuca sie na kanapke tylko mały kawałeczek. Cebula + ziemniak + wódka pomagają. A posmak jaki zostaje po tym niektórzy uważają za przyjemny
  • 2/07/2013
  • ·
  • Lubię
  • ·
Marta Krasna-Kornak
Też słyszałam, że wódka jest tutaj istotnym elementem
  • 8/08/2013
  • ·
  • Lubię
  • ·
Berenika Seryczyńska
a ktoś zna może zagadkę o siedmiu krasnoludkach, którzy dostali siedem szklanek mleka i sześć ogórków... pytanie jest o to, czego nie dostał jeden z krasnoludków może wódka w ich przypadku też by pomogła...
  • 8/08/2013
  • ·
  • Lubię
  • ·
Zerknij na obrazek ...
Reload Image
... i wpisz cyferki, które widzisz w pole powyżej